Ohälsa

Visst blir marsvin sjuka på olika sätt. Här samlar jag info om olika åkommor vi har kommit i kontakt med.

Vi har varit, och är, drabbade av vår beskärda del:

Tomas har kronisk uveit i höger öga, vilket är en kronisk inflammation. Just Tomas inflammation sitter framför hans lins så han ser inget på det ögat och det ser alldeles vitt ut. Han kanske ser ljus och mörker, men vi vet inte. Det är ju lite handikappande eftersom han därmed inte har något djupseende. (Håll för ena ögat och försök gå i en okänd trappa får du en uppfattning om hur han ser världen.) Dessutom har han en förkärlek att krocka med Niñas rumpa :-) men jag är inte säker på att det är av misstag…  Han medicineras med Voltaren i droppform. Han får en droppe i höger öga var tredje dag. (Gissa att det är knepigt att hålla reda på om det är den tredje dagen eller inte. Elektronisk kalender som påminner är ovärderligt.)

Stumpan har artros i sina tassar. Hon lider nog inte så mycket av det eftersom hon medicineras med en liten dos Metacam varje dag så att hon inte ska ha ont och sitta still. Träning är nämligen en av behandlingarna för att lindra artros. Marsvin får ganska ofta artros. Den utvecklas från cirka 9 månaders ålder och liknar mänsklig artros så mycket att man forskar på marsvins artros för att kunna applicera framstegen på människor. (Doktorsavhandling i ämnet. Sammanfattningen finns på svenska på sidan 6.) Trots det är det nästan omöjligt att hitta något om medicinering eller dosering av motmedel för marsvin. Allting handlar om hundar och katter. Jag har försökt att hitta glukosamin för djur på apoteket, men där har alla glukosaminpreparat smak av kött! Jag skulle aldrig drömma om att ge Stumpan något som smakar kött. Nu har jag hittat glukosamin utan smaksättning på Svenska Djurapoteket. Jag har beställt den minsta förpackningen och ska ta kontakt med vår veterinär för att fråga om doseringen. Återkommer om erfarenheter.

Niña har haft besvär av  marsvinens gissel, urinvägsinfektion. Hon krummade med ryggen och gnällde när hon skulle kissa. Alla som har haft urinvägsinfektion vet att det känns som om man kissar taggtråd, så jag ringde veterinären direkt. Allt annat hade varit djurplågeri. Normalt behandlas det med Baytril, som är en typ av antibiotika, men det visade sig att Niña inte tål den. Hon höll på att dö efter bara två doser. Hon slutade äta och satt bara i ett hörn och skakade. Jag ringde veterinären akut och hon sa att vi skulle sluta ge henne Baytril omedelbart. Niña repade sig ganska snart och började äta men jag tror att vi hade tur. Ett marsvin som slutar äta är mycket illa ute… Då provade vi på att använda outspädd, osockrad tranbärsjuice från hälsokosten som naturläkemedel. Hon fick 2 ml morgon, middag och kväll. Det gick bra men så fort vi slutade med tranbärsjuicen så fick hon blod i urinen igen. Då provades Bacrim, en annan typ av antibiotika, och det verkade göra susen. Peppar, peppar…

Numera är jag väldigt alert så fort något verkar konstigt i grisarnas beteenden. Jag sitter alltid kvar en stund och tittar efter att alla verkar bete sig normalt när jag ger dom frukost. Är det någon som verkar däven slås min larmknapp på direkt. Marsvin har helt enkelt inga dåliga dagar och eftersom dom av naturen försöker att dölja sjukdom och krämpor så är det väldigt illa när vi människor väl ser att något är fel. Ring veterinären direkt. Vänta inte till ”sen”, det handlar om ett liv. Ett liv som vi har tagit ansvar för den dagen vi åtog oss att bli den som dom har att förlita sig till. Argumentet ”jag har inte råd” gills inte! Har man råd att skaffa djur måste man se till att man har råd att hålla det friskt och lyckligt.

Ett råd jag ger är att försäkra dina marsvin. Vänta inte med det heller. Jag vet. Jag har betalat mycket onödiga pengar som ett försäkringsbolag hade betalat om jag bara hade fått tummen ur. Jag hade kunnat åka på semester för dom pengarna. Behöver jag tala om att dom numera är försäkrade.

Elin, Humlans marsvin, har skrivit mycket bra och tydligt om hälsa och ohälsa bland marsvin.

Ett blogginlägg jag själv skrivit om allmän genomgång av sitt marsvin.