Kring Kringelkroken

Det var någon som sa; "Ett kök utan marsvin är tråkigt."

Tassikyr


   Mar 14

Tassikyr

Jag har följt Eragons uppmaning att kolla tassarna på mina små. Det brukar jag göra till deras stora motvilja några gånger per månad. Det blir liksom en allmän genomgång från nos till rumpa då. Då dukar jag upp ungefär så här

Dukat för tassikyr bl a

Babyservetterna använder jag för öronrengöring och allmän avtorkning om det behövs. Jag föredrar en nageltång som den längst till vänster för att klippa klor. Den kostade en tia på Inn-o-Finn. Med den kan jag klippa med precision, jag kan vända den i handen så att jag kommer åt lätt från alla håll. Det är ju sällan grisarna spretar villigt med tårna så att det inte blir lite trångt… Sedan har jag alltid Blod-Stopp till hands eftersom jag har två med med bara svarta klor och en med några svarta och några bruna.

Om man sedan går från höger till vänster, har jag en vass liten sax att klippa bort eventuella förhårdnader under tassarna. Det här behöver man inte göra om man sköter tassarna kontinuerligt, men när jag har fått nya smågrisar i min famn har det ibland behövts. Eftersom jag klipper med marginal så att inte trampdynorna skadas så använder jag en nagelfil som tassfil. (Faktiskt är dom vanliga sandpappersfilarna bättre, men jag tycker att den på bilden är lite charmig så hon fick vara med på bild.) Att fila trampdynorna om det börjar bli förhårdnader fungerar bra, precis som vi filar fotsulorna, men tänk på att ta det försiktigt och inte bli för energisk. Bättre att det är lite kvar än att man har filat sår på trampdynan som det kan frodas bakterier i. Avsluta med att smörja trampdynorna med vanligt vitt vaselin. Jag brukar smörja trampdynorna med vitt vaselin lite nu och då för att hålla dom mjuka och fina. Prova på dina egna fötter dom kommer bli jättefina. Jag fick tipset av en kompis som är diabetiker och därför måste vara mycket noga med sina fötter.

Det finns en sak till som borde varit med på bilden; En kam. Jag brukar kamma mina marsvin oavsett pälstyp för att få bort lösa hårstrån och för att kolla så att det inte finns ohyra, mjäll eller annat skräp. Men självklart så är det mest angeläget på ett långhårigt eller strävhårigt marsvin. De bör kammas varje dag. Det bästa är ju att trimma ner pälsen så att den blir hanterbar och inte tovar och  drar med sig så mycket skräp och på sommaren är det ju ett måste tycker jag. Jag har själv inga långhår men Tomas är ju strävhårig (teddy) och hans päls fungerar som en kardborre på allt runt omkring. Han blir kammad på ryggen varje dag. Oftast tycker han det är skönt, men ibland blir det pinsamt om tjejerna tittar på ;-)

Sedan klämmer jag och känner igenom mina marsvin efter konstiga knölar eller ömmande punkter. Jag tittar i rumpan på dom så att det är rent och fint och jag tittar på tänderna så dom är raka och inte för långa. Ibland tittar jag på tandköttet för att se så inget har fastnat, men det är sällan det gör det. I så fall får man använda tandtråd på pinne, sk Plackers för att göra rent. Var bara försiktig så att du inte skadar tänderna när du gör det.

Så finns det en sak jag gör varje gång jag tar upp ett marsvin, jag luktar på dom. Jag borrar ner näsan i pälsen och sniffar runt. I nacken och ner på ryggen. Ett friskt marsvin luktar gott. Oftast doftar dom av det dom har ätit senast; hö, paprika, gurka mm. Jag gör det för att jag tycker det är mysigt och oftast tycker marsvinet också att det är OK och det gör en hel del nytta för urinvägsinfektioner och tandproblem t ex brukar lukta illa. Sedan är det ju så att de behöver ett bad då och då och det upptäcker man om man sniffar på sina marsvin.

Du kan se alla svar till detta via RSS 2.0 feed. Du kan svara, eller peka tillbaka fran din egen sida.

2 kommentarer

  1. Susanna skriver:

    Mycket intressant läsning! Tänker absolut ta till mig av flera tips :)

  2. C skriver:

    Jag kör med sheasmör till mina grisars tassar. Naturligt är bäst.

Svara


Switch to our mobile site