Sysselsättning

Leker marsvin? Ja, det gör de. På sitt sätt. De popcornskuttar, gör tjurrusningar och andra krumsprång när de är uppspelta och glada. De är oftast MYCKET nyfikna. Det är bra för deras hälsa att hålla dom sysselsatta och stimulerade på olika sätt.

Det behöver inte vara så komplicerat. Jag har en blå boll som jag har fått som reklam någonstans någongång. Den har legat på golvet orörd väldigt länge. Men så plötsligt en dag får Stumpan fnatt, gör en rivstart och kastar sig handlöst över bollen, som stillsamt rullar iväg åt ett håll när Stumpan rusar iväg åt ett annat. Inte vet jag vad det var som for i henne, men bollen har legat orörd sedan dess så en blå boll kanske inte var den bästa leksaken.

Vad kan man göra då? Byt miljö! Då menar jag inte att man ska flytta och resa runt med sina små vänner utan möblera om deras saker. Gör en fleecefiltkoja under ett skåp. Göm några små gurkbitar i den. Göm små tärningar av paprika eller annat i trähuset som alla marsvin har ;-) Eller på taket, eller under en handduk, eller gör som jag såg på en hemsida (så lätt och smart) ställ en morot i en känga och se problemlösning à la marsvin. Häng upp godsaker i en klädnypa trädd på ett snöre uppspänt på lagom höjd så man får balansera på bakbenen och kanske till och med sträcka på sig lite.

Köp ett gjutrör på en byggnarknad, ett sånt där papprör som man gjuter plintar i. De kostar några tior bara. Välj den med största diametern. Lägg röret på golvet som det är och låt marsvinen upptäcka tjusningen att det gungar sakta när dom springer igenom det. Det ekar i det också av deras klor. Det är extrakydda i tillvaron för ett marsvin. Mina springer fram och tillbaka flera gånger i rad genom röret när jag har det framme. Oftast bosätter dom sig nästan i det. Med tiden blir det inte så frächt men vad gör det, lämna det till kartongåtervinningen och skaffa ett nytt. Eller också gör du så att du delar röret på längden och får två långa tunnlar :-D Du kan också kapa tunnlarna till kortare bitar som man kan använda som hus. Lägg en under en hötuss så blir det världens bästa ätbara koja.

Ta in grenar och kvistar från frukt och lövträd att gnaga på. Det kan man göra hela året. Tänk bara på att inte ta dom från träd som har stått precis nära trafikerade vägar. Använd sekatör, sax eller en bra kniv så att du inte skadar trädet och låt körsbärs-, persiko- och plommonträd vara i fred. Dom kan vara knepiga eftersom dom kan ”förblöda” om man tar grenar vid fel årstid. Jag brukar också, för säkerhets skull, skölja dom ordentligt i duschen/badkaret.

Man kan lära sina marsvin enkla trick. Titta på youtube så får du tips.

http://www.youtube.com/watch?v=esONT_AB_u8 = Twix och Lilo gör många fina trix

http://www.youtube.com/watch?v=BsUsxPJ3o1c =Minipan gör flera trick

http://www.youtube.com/watch?v=z8nL-Bv2oqc&NR=1&feature=fvwp = Minipans matte berättar hur hon lärde Minipan cirkel-tricket

http://www.guineapiggies101.com/teaching-tricks.html = Pumkins mattes hemsida (på engelska) där hon berättar hur hon lärt Pumkin flera trick.

http://www.youtube.com/watch?v=-Eam7hJtPMo&feature=related = Här kommer en lätt… Ta en lillebror och be honom hålla en paprikabit i munnen samtidigt som han ska ha ett närgånget samtal med marsvinsbabyn Gimme.

Andra länkar med sysselsättningsinnehåll:

Marsvinslabyrint

Höbur = bollhav för marsvin

Eleni visar på sin sida ett mycket enkelt sätt att aktivera marsvin med hjälp av en pappersrulle och en morot.