Asymetriskt burbygge

Vi har ju en stor köpebur. Den största jag i alla fall har kunnat hitta. Den används som nattbur och när vi är borta längre än ett par timmar. Nu visade det sig att den inte räcker till för mina tre. Jag fick osämja i flocken och det blev för tight att sätta dem i den buren. Jag var tvungen att hitta en lösning som till ytan var större och som gör att man kan gå undan om det blir lite stressat.

Den gamla nattburen

Många köper sig en begagnad Billybokhylla från Ikea på blocket. Ibland kan man få dem nästan gratis bara man hämtar dem. Den är en mycket praktisk och bra start till ett burbygge om man lägger den ner, tar bort hyllorna och fodrar botten/ryggen med våtrumsmatta eller vaxduk. Hyllorna kan man använda som avdelare för att få en hödel t ex. Jag har sett många fina Billylösningar som jag har börjat samla länkar till.

Vi bor i ett gammalt hus med vinklar, vrår och udda mått. Det är knappt så vi kan ställa en Billybokhylla på rätt köl. Det finns i alla fall inte så många ställen. Och jag hittar inte något riktigt bra ställe att lägga en på. Jag insåg att jag fick komma på en annan lösning. Målet blev att den inte ska kosta mer än en köpebur (den jag nu har ”kasserat” kostade nästan 1000 kr) och att den ska bli mycket större och roligare.

Innan burbygget

Jag rattade bilen till Bauhaus. Där fann jag det jag sökte:

Ingen logik i prissättningen men jag blev glad :-)

Vitlaminerade hyllplan i längder på 2,48 meter. Jag köpte 4 stycken 30 cemtimeter höga sådana. Sedan behövde jag något fiffigt att sammanfoga dem med som man också kunde ta isär lätt. Min tanke är nämligen att man ska kunna flytta buren/hagen till något annat ställe om man möblerar om. Jag fann ett delningsbart gångjärn. Det här:

Fördelen med gångjärn är att vinklarna inte måste vara 90 grader. Jag köpte 7 stycken för det facila priset av 44,95 kr styck.

Som en liten bonus köpte jag ett gjutrör i papp, 120×19 cm för 38,95 kr. Den kan man låta vara som den är som rör att springa i eller så kan man kapa den på längden så blir det två tunnlar.Man kan också dela tunnlarna i kortare bitar på 20-30 cm alla varianter uppskattas.

Sedan styrdes bilen mot Jysk där jag fann vaxduk, Flora grön phthalatfri, för 15 kr per meter. Jag köpte 5 meter.

På Biltema fann jag vit vävtejp, två rullar à 29,90 kr som ska användas till att fordra hagen så golvet skyddas. Man kan ju använda en stuvbit våtrumsmatta också. Det är lite stadigare. Men övervåningen där buren ska byggas ska så småningom piffas upp och då kanske vi vill flytta buren så just nu får vaxduk duga.

Så köpte jag fyra barnpallar à 39,90 kr. De ska agera hus/kojor. Tipset kommer från Irene på Eragons.

En sportaffär fick gräva fram två vattenflaskhållare till cykel ur lagret. Vinter är inte säsong för sådant förstod jag :-) Jag fick dem för 50 kr stycket.

Skruvar, bottenmaterial, plastbackar och lite annat fanns i gömmorna hemma. Nu var det bara att bege sig hem och börja bygga…

Väggarna på plats till höger

och till vänster

(Bilderna är lite förvrängda för att få plats på sidan, men klickar ni på dem öppnas de separat i rätt format.)

Närbild på monterat bra gångjärn.

Jag mätte och sågade till väggarna till hagen en och en. När man sågar i skivorna kan laminatet sprittras upp lite. Det kan man undvika till en del genom att sätta en remsa målartejp där man ska såga så att man sågar genom tapen hela vägen. Då hålls laminatet på plats och splittras inte så mycket. Det blir ju också en sågad kant som inte är så snygg, men om man vill finns det kantband som man stryker på med strykjärn så blir den kanten lika snygg som den osågade. Finns att köpa på samma ställe där man köper skivorna och kostar inte många kronor.

Om man vill kunna bli flexibel med skivorna så måste man tänka till lite innan man skruvar fast gångjärnen. Halvorna måste sitta precis mitt på kortsidan på alla skivor och det måste vara en halva av varje sort på var sida av en skiva. Detta för att det kanske inte är säkert att samma skivor kommer att sitta ihop med varandra om man gör om och då vill man inte stå och svära över att de två halvorna man ska passa ihop är av samma sort. Dessutom måste man acceptera att det blir en liten springa i hörnen om man vill att skivorna ska kunna sättas ihop rakt så att gångjärnet viks ut 180 grader.

Men man kan också göra så att man sätter skivorna i den vinkel och där man vill ha dem nu och skruvar fast gångjärnen högt upp mot kanten i den. (Det blir fortfarande en liten springa, men det blir det med gångjärn.) Om man sedan vill göra om får man kanske acceptera att flytta på gångjärnen och blunda för de hål som blir kvar.

När jag var nöjd med burväggarna och deras placering lekte jag golv/vaxduksläggare.

Vaxduk uppvikt och upptejpad med vit vävtejp från Biltema. Höger sida.

och vänster sida

Nu börjar det bli dags att bestämma sig för vilket bottenmaterial man vill ha. Man kan ju använda strö av olika sort eftersom vaxduken är uppvikt på väggarna men jag väljer fleece just nu.

Jag börjar med ett starkt sugande material som jag köpt på internet.

Zoorb på plats till höger

och till vänster

Och så på med fleece…

Fleecefiltar finns att köpa till bra priser nästan överallt numer :-)

Nu saknas två viktiga saker; höbingar och vattenflaskhållare. Jag vill ha höbingar så att det blir lättare att hålla fleecen ren. Man byter i höbingarna oftare än i resten av hagen. Jag plockar fram en gammal bur som är på tok för liten, men underredet duger som höbinge. Dessutom har jag en plastback som är tänkt att man ska förvara saker under sängen i. Den används inte numer så jag tar bort locket och hjulen på den så att den också kan användas som höbinge. Vattenflaskhållarna skruvas upp i varsin ände av hagen och sedan fyller jag på med gjutröret (ännu odelat) och barnpallarna. Det finns en del sladdar som hänger ner från en vägghängd TV, några lampor etc. De samlas ihop och fästs mot väggen så att små marsvinständer inte kommer åt dem.

Början till möblering vänster

och till höger

Som man ser på bilderna finns det ett fönster till vänster. Under fönstret finns ett fläktkonvektorelement som ger både värme och kyla. Eftersom fönstret vätter mot söder kan det bli lite mycket sol på sommaren så jag har börjat fundera på att konstruera någon typ av soltak över vänstersidan. Marsvin är ju känsliga för värmeslag. Det känns lite tråkigt att stänga ute solen med gardiner, men det kanske är det som blir mest praktiskt. Nu är ju ena halvan av hagen utom räckhåll för sol, men jag vill att de ska kunna använda hela hagen hela tiden.

Jag har också lite tankar på att göra en ”andra våning” över en del av hagen genom någon typ av hylla med en ramp till. De små vill ju gärna komma upp en bit så de har lite utsikt och den här hagen är på golvnivå.

Jag har snickrat vidare på hagen. Det är i rent terapisyfte. Jag saknar smågrisarna…

Nu har det blivit både etage och balkong:

Jag började med att titta snett på de bitar som blev över när jag snickrade själva hagen, men de är så korta att jag kanske kan göra hus av dem liknande de som finns att köpa hos Colina. Jag åkte iväg och köpte ett par kortare hyllplan som passade mina planer. I garaget hittade jag ett par skenor till att sätta på väggen och hänga hyllor på. Det hade blivit över när vi organiserade vår förvaring i garaget. Det går lika bra med andra konsoler om man ändå har något över hemma. Jag hittade också några vinklar och en rejäl bit av en bakluckematta av räfflad gummi i garaget. Bakluckemattan finns att köpa på rulle på Biltema. Jag köpte den när jag ägde en bil utan gummimatta i bakluckan och tröttnade på att göra rent med dammsugare.

Jag började med att klippa ut bitar ur gummimattan som passade på hyllplanen.

Hyllplan, tillklippt gummimatta och vinklar

Det ena hyllplanet tänkte jag lägga över sidorna i hagen på ena kortänden så den skruvade jag vinkeljärn på så att den inte ska kunna glida ner och skada små djur som kan finnas under.

Vinklar på tre sidor av fyra

När jag sedan provade kom jag på att fyra vinkeljärn var två för mycket på min variant. Eftersom jag har satt gångjärnen högt i hörnorna så sticker öglorna på sprinten upp ovanför kanten och agerar stopp så att skivan inte kan glida av. Jag valde att behålla ett vinkeljärn på var kortsida så att skivan inte kan glida i sidled. Ni förstår när ni ser slutbilderna…

Sedan satte jag dubbelhäftande tejp på ovansidan av mina hyllplan och lade gummimattan på. Den dubbelhäftande tejp jag hade hemma kan inte hålla fast gummimattan om man vänder hyllan upp-och-ner, men det är inte meningen. Mattan är så tung så den ligger kvar. Tejpen är bara för att säkra upp ännu mer att mattan ligger still. Gummimattan är till för att de små inte ska halka på det glatta hyllplanet och den är suverän på att ”suga” fast fleece och andra tyger så att dom inte glider. Gummimattan kan man också lyfta av och skölja  i duschen om den skulle bli läskig.

Nu var det dags att prova min idé. Hyllplanet med vinklar lade jag över en kortände ovanpå sidorna. Hyllplanet som jag bara hade klätt med gummimatta satte jag som hyllplan på väggen.

Å ena sidan...

Å andra sidan...

Konsolhyllan sänkte jag nästan ända ner. Sedan började jakten på galler. Även om inte marsvin är självmordsbenägna så kan även dom göra misstag och ramla ner. Ett galler hittade jag på Stumpans urbur och så köpte jag en hamsterhage på vår lokala zooaffär som jag delade i lagom bitar och en del fick jag böja till lite så den passade runt ett hörn. Den ser ut så här, men hade ett mycket bättre pris. Gallren satte jag fast med monteringsband från Biltema som jag skruvade fast mot hyllkanten mellan spjälorna på gallren. Det blev väldigt stadigt. Ett marsvin kan garanterat sätta tassarna mot kanten utan att det ger med sig det minsta. Konsolhyllan sitter mot hörnet. Det sitter ett galler vid väggen där, men det är bara för att skydda en sladd från att bli smakad på :-)

Sedan behövdes det ramper. Den långa löste jag genom att dela gjutröret jag tidigare köpte på längden. Jag klippte till ännu en gummimattebit som jag fordrade rörhalvan med. Den kan man limma eller tejpa fast men oavsett vad man väljer krävs det att man klämmer gummimattan mot röret ett tag så att det inte lossnar och så gummimattan böjer sig snällt. Jag lade andra rörhalvan sked-i-sked med gummimattan emellan i några dagar. För att rörrampen inte ska glida ner så sågade jag ett jack i rörets undersida, satte en skruv i hyllan där den ska vila och så hakade jag fast. Det blev mycket stadigt det också, mycket eftersom gallret trycker röret mot väggen. Jag ska ta en bild på den detaljen och lägga ut här snart.

Med lite mer fleece och annat så ser det ut så här just nu (Bilderna tjänar verkligen på att man klickar på dem och ser dem i rätt storlek. De blir förvrängda här på sidan om man har en mindre skärm…):

Det börjar likna nåt kul...

Det saknas en ramp till det lägre etaget till vänster. Jag har en idé om den. Det kommer. Återkommer med fler bilder när min flock kommer hem och befolkar hagen.

Nu har det ju gått en tid och jag har inte uppdaterat med befolkningsbilder som jag lovade. Jag bloggar ju en del så där skrev jag detta inlägg två dagar efter att de hade kommit hem De är hemma!!! Där finns det några bilder :-)

Jag har byggt en ramp av en överbliven klickgolvsbräda till etaget men har inte riktigt löst det hur den ska fästas. Jag vill ju kunna ta bort den eller vika upp den lätt när jag ska städa under etaget. Men det löser sig snart. Jag har några idéer men vill att det ska bli bra hellre än snabbt.

Nu när flocken är hemma och befolkar hagen vill jag ju inte heller störa för mycket och det är bra om det tillkommer lite nya saker nu och då. Det gör ju allting så mycket mer spännande för dem. Mycket hittar de ju själva som inte jag har tänkt på. Vrån under rampen upp till balkongen t ex har blivit mycket populär som sovplats.

Tegelsten/trappsteg

Tomas var tveksam till att hoppa i och ur höbingarna eftersom han inte har djupseendet. Men det har vi löst genom att ställa dit några tegelstenar runt bingarna, som ett trappsteg. Nu kliver han i och ur och tegelstenarna håller fleecen snyggt på plats. Tipset fann jag bl a på http://dumlekola.bloggagratis.se/ och jag har sett det på flera ställen. Simpelt och bra.

Tänk vilka bra idéer man kan få av att läsa andras bloggar :-) Jag läste på Petras blogg om strö vs fleece och blev inspirerad att modifiera hagen lite. En laminerad skiva sågades till:

Mellanvägg

I ursågningen och på de sågade kanterna strök jag på kantband som man kan köpa där man köper laminatskivorna. Bandet är bredare än skivan så när bandet har svalnat och sitter bra fast skär jag med en vass kniv längs sidorna så att bandet blir exakt lika bred som skivan. Jag satte dit bandet för att kanten ska bli lite trevligare att hålla ren och för att det ser lite snyggare ut.

Sedan skruvade jag vinkeljärn som fötter på skivan. Om ni minns hade jag två över från när jag snickrade etaget. Jag köpte två till och fick därmed fyra, två på var sida. Det gör att skivan står stadigt.

Så började jag stöka runt i hagen till grisarnas ömsom besvärade, ömsom nyfikna inblandningar. Det blev så här:

Halvvägs from Camilla on Vimeo.

Jag bygger om hagen och alla vill vara med och kolla hur det blir. Här är jag nästan halvvägs…

Klart för idag from Camilla on Vimeo.

Nu är det nästan klart. Det ska fiffas till med lite kul grejer på spånsidan, men det får bli i morgon. Just nu är alla så upptagna med höet.

Följa John from Camilla on Vimeo.

När det finns något som känns nytt ska alla inspektera. Tomas, flockledaren, kollar självklart att kusten är klar först.

Det finns, som alltid, kvar att göra. Jag fick ta bort rampen till balkongen tillfälligt. Den ska modifieras lite för att passa in i den nya versionen.