Burar och boenden

Bo, måste vi alla, någonstans. Vi kan göra mycket, med små medel, för att boendet för våra marsvin ska bli bra… Men det allra viktigaste är att ge dom utrymme. Utrymme i vårt hem, i vårt liv och i vårt hjärta. Släpper man ett marsvin löst i ett rum kommer det att finna sin favoritplats någonstans. Oftast ett lite undanskymt ställe där dom kan kika på oss i trygghet. Vi kan till en viss mån styra var detta ställe ska vara genom att göra det extra marsvinsvänligt. Det säkraste kortet är att ställa ut en kartong eller liknande, med en rejäl sudd hö i, under något. Ett bord, en stol eller bara ett lugnare hörn räcker. Det är ju så att bra, doftande, prassligt, dammfritt hö är det som får ett marsvin att ”ticka”.

Ständig tillgång till hö och vatten samt C-vitamin i lagom doser är livsviktigt!! Glöm aldrig det…

I naturen har inte marsvin något större revir. De håller sig nära sina bogropar/hålor. Mina egna marsvin håller sig i vårt kök som är cirka 25-30 kvm stort. Och de utnyttjar inte ens hela den ytan. Det finns en dörr i köket, den går till vårt sovrum, till resten av huset är det bara en öppning men det gör inget. Trots att vår sovrumsdörr nästan alltid är öppen och är granne med det älskade kylskåpet så går de inte in där. De går heller inte vidare ut i resten av huset. De har sin hörna i köket och där trivs de.

Har man bara möjlighet att skydda elsladdar från nyfikna marsvinständer så tycker jag att man kan strunta i att köpa bur. Låt dom gå fria inomhus när ni är hemma i stället. På nätterna och när ni är borta länge kan man ha byggt någon typ av hage där dom kan vara. Billybokhyllor från IKEA är mycket poppis att lägga ner på rygg, fordra med något tätt material som går att torka av och använda som marsvinshage. Titta bland mina länkar till vänster så får ni massor med tips och ídéer från andra som har löst sina marsvins boende på olika sätt. Mina egna varianter redovisar jag här:

Att bygga ett marsvinsvänligt kök…

Mitt första burbygge; en asymetrisk hage

Snabb karantän, sjukstuga eller kanske om man får gäster

När det är dags att städa. Var gör man av med det gamla burströet?

Fleece?? Är det något för mig och mina grisar?  →KOMMER SNART←