Att bygga ett kök

Redan från början har marsvinen fått gå fria på köksgolvet när vi är hemma. Ofta får dom vara kvar på golvet när vi går hemifrån också men det är en avvägning eftersom jag känner att det kan vara säkrare att dom är i någon typ av inhägnad när vi inte har uppsikt över dom på länge. Om man tänker långt vidare så kan det vara livsavgörande vid en brand t ex att dom sitter i en bur som snabbt kan flyttas ut ur huset av räddningspersonal. (Det märks att jag har umgåtts med räddningstjänsten en del. Man har fått höra hemska historier…)

I vårt kök finns en hörna som vi inte trampar på så ofta som har blivit marsvinens vrå. Dessutom är det ovanligt marsvinsvänligt med alla elkontakter i fönsterbänkshöjd så att det är lätt att knyta upp elsladdar etc. Det är kanske inte alla förunnat att ha en större yta att ge sina marsvin, men jag är alldeles övertygad om att de är glada för ganska lite så det kan räcka att få en ramp så man kan ta sig ut och in i buren själv när någon är hemma. Sedan kan man utnyttja de vrår som finns naturligt i ett hem: Under skåp och andra möbler t ex. Det där med elkontakter och sladdar ska vi återkomma till.

Jag tänkte visa med bilder och text hur jag ”bygger upp” de olika delarna i vårt kök med enkla medel med sånt man oftast har hemma eller är billiga i inköp.

Vi har en bur som är för liten för marsvinen att bo i men som har blivit en stor favorit för dem. Vi kallar den för HÖBUREN.

Runt vår höbur har jag försökt att se att det finns ett något så när lättstädat och marsvinsvänligt GOLV.

Sedan fyller jag på med det som känns roligt för tillfället. Oftast finns TYGLABYRINTEN framme. Och så finns det alltid mysiga liggplatser under elementet. De senaste favoriterna har vi vunnit på lotteri och köpt från Eragons. Mysrullar och sovpåsar har vi köpt från Marsvinshjälpen.

Allt utom labyrinten på plats

 Vi avslutar med en filmsnutt som visar inspektionen vår lilla trio genomför efter utfört arbete.

Utspring from Camilla on Vimeo.

Efter att köket är nystädat och tillfixat tar vi ner och släpper ut grisarna. Först kommer Stumpan som kollar labyrinten och tyggrottan direkt. Sedan kommer Tomas som tar den lite större svängen för att se att allt är som det ska i reviret. Efter det kommer Niña. Hon kollar det väsentliga först; Maten! Det vill säga höburen :-) Ganska snart är samtliga begravda i doftande, prassligt, mysigt hö…