Snabb sjukstuga och karantän

En dag tyckte jag att det såg ut som om det var blod på fleecen i köket. Urinvägsinfektion eller urinsten var min första tanke. Men vem av dom är det?

Det finns ju bara ett sätt att få reda på det och det är att separera dom. Men det känns ju elakt. Vi har ett rum i källaren som vi kallar för TVrummet som fick bli lösningen på problemet. Det är inte mycket möbler i det rummet. Där finns en ganska stor golvyta med en matta.

Jag började med att bre ut gamla vaxdukar på mattan. Ovanpå dom la jag ett sugande och fjädrande lager. Jag har köpt ett material som används för inkontinenta, men man kan lika gärna använda tidningar eller ett par lager handdukar. Ovanpå bredde jag ut vita fleecefiltar för att lätt kunna se eventuellt blod i urinen. Jag har kommit över två pallkragar av en större modell som man kan använda som hagar om man vänder den flata sidan neråt och har marsvin som inte hoppar över.

Tomas till vänser och Niña till höger

Har man hoppande marsvin får man ställa pallkragarna på varandra men får då bara en hage. Av mina tre är det Stumpan som är den som med självklarhet skulle hoppa över så henne fick jag sätta i en annan lösning.

Stumpan i valphage (T-run) inköpt på nätbutiken Djursport

Varsin tuss hö. Varsin handduk, fastsatt med klädnypor, över ett hörn som koja/hus. Vattenflaskor fastsatta på lite olika sätt. Till Tomas hage använde jag ett gammalt galler som följt med en bur. Det var tänkt att man skulle spärra av en del av buren med det och använda det som höhäck. Marsvin ska inte ha höhäck så det böjde jag till över en skarp kant och fäste en vattenflaska i. Den korta änden som står på golvet stack jag in under kanten på pallkragen så att den står stadigt. I Niñas hage knöt vi fast en vattenflaska i de bleck som egentligen används för att fixera pallkraken mot lastpallen. Valphagen har ett hål, fordrat med en öljett, som är tänkt för vattenflaskor. Det hålet är på tok för långt ner så jag har slagit ett nytt hål md öljett högre upp. Öljetter finns att köpa på välsorterade sybehörs- och tygaffärer.

Det färdiga resultatet blev så här:

Inte så skoj. men avslöjande...

Det visade sig att ingen av dom kissade blod utan det var antagligen något dom hade ätt som färgade urinen mörk.