Funderingar kring hur de små kan åka säkert i bilen

…eller Du ska inte ha dött förgäves, Alisa/Rosita.

Jag har funderat mycket på säkerheten för de djur som åker med oss i bilen efter olyckan. Burar och transporter i all ära, men de är för att djuren inte ska skada oss när de kommer som projektiler under en krock. Men tänk efter hur det blir inuti transporten eller buren. De far med stor kraft mellan väggarna. De väger massor mer (1 kg blir 40 kg vid 50 km/h) vid en krock och väggarna är hårda och luckan är av metall. Det är som om man slungar dem med all kraft mot en vägg. Det finns bilbälten för hundar, men hur löser vi det för alla andra djur?

Jag har lite olika transportburar/väskor och så där spontant tror jag att de i tyg är säkrare än de i hård plast, om den sitter ordentligt fast i ett säte. Tyget i väskan är ju elastiskt och kan ta upp en del av kraften. Frågan är hur man sätter fast transporten på ett bra sätt. Väskan kan ju inte slänga omkring fastsatt i bara handtaget om det ska vara säkert. Rejäla karbinhakar för båt som håller fast den med en bilbältesrem bakom ryggstödet och kanske till och med under sitsen, ifall bilen rullar runt på taket. Transportens metallstag som håller upp den kommer garanterat deformeras men om man kan göra konstruktionen så att man kan haka fast karbinhakarna i dem utan att de lossnar vid stora krafter skulle det vara bäst. Väskan behöver inte se ut som en väska efter krocken bara den håller ihop. Jag blir ju hellre slungad mot tyg än mot hårdplast.

Tyg

Det här är en tygtransport jag hittat för en billig penning på Ö&B. Den hålls uppe av två metallbågar insydda i tyget, fyra metallpinnar i sydda tunnlar i taket samt en plywoodplatta i bottnen. Jag har tagit ut plattan ur teddyfodralet, lindat den i plastfolie och sedan satt tillbaka den i fodralet igen för att den inte ska bli äcklig av ev urin. Tidningar, vetbed eller liknande ovanpå är också att föredra.

Tyg öppen

Så här ser den ut inuti. Inget man kan göra illa sig på om man slungas mot väggen. Trixet är bara hur man förankrar transporten i bilsätet. Det finns ju flera sätt man kan tänka sig. Kanske som en nätsäck som man trär över sätet som även håller transporten på plats. Jag har idéer runt detta också :-)

Tyg hopfälld

Den är himla smart att förvara…

Page 1 of 5 | Next page