Kring Kringelkroken

Det var någon som sa; "Ett kök utan marsvin är tråkigt."

Musse har ont i ryggen


   Okt 14

Musse har ont i ryggen

Jag har bestämt mig för att samla inlägg och kommentarer jag gjort på andra ställen angående Musses sjukdom här i min blogg. Jag kommer skriva uppdateringar om framsteg och bakslag här och länka hit i stället för att skriva på forum där det försvinner i mängden.

Resumé:

I fredags den 12 oktober kl 19.30 fick grisarna gräs som jag plockade när jag kom hem efter jobbet. Då kom Musse precis som alla andra fram och åt. Kl 20.30 skulle jag ge några av dem örttabletter. Bl a Musse. Då halvsatt hon och lät oroligt och ville inte röra sig. Hon hade bajsat och kissat på sig så hon hade suttit där en stund. Men det har ändå gått fort. Typiskt är ju att jag upptäcker det en fredag efter att veterinärpraktiken har stängt. Jag har ju Metacam (antiinflammatoriskt och smärtstillande) hemma till Stumpan och Arne så efter ett telefonsamtal till en veterinär jag känner hade jag en dos jag kunde ge Musse i väntan på att Roslagstull skulle öppna på lördagen.

Efter veterinärbesöket dag 2:

Musse har inte stukat eller brutit någonting. Hon är hemskt dåligt musklad över höft/bäcken. Hon har känsel i båda bakbenen men rycker undan vänster bakben fortare än höger när man nyper henne i tassen. Hon kan röra sig, men släpar liksom bakbenen efter sig trots att de är med i gången. Efter röntgen har man konstaterat en förändring mellan två ryggkotor L7 och S1. Det finns något som heter L7S1-syndrom i hundvärlden. Det är väldigt smärtsamt, men kan opereras. Nu är det nog inte troligt att det är just det Musse har, men hon rör sig alltså inte för att hon har ont i benen utan hon har ont i ryggen. Troligen har hon haft det en längre tid också eftersom hon är dåligt musklad. (Jäkla marsvin att dölja sjukdom…)

Veterinären tror på infektion eller inflammation mellan ryggkotorna. Det kan orsakas av att en annan infektion har funnits i området och sedan spridit sig. Musse är en som har lätt att få urinvägsinfektion, det är därför hon har börjat få örttabletter, så jag misstänker att det är en sån infektion som har spridit sig.

Hon ska röra sig så lite som möjligt så hon sitter i liten sjukbur med spån i botten, 10 cm halm för dräneringen eftersom hon kissar och bajsar utan att flytta på sig och ett jättetjockt lager hö att gömma sig i och äta av. Sjukburen står i ena änden av hagen där de andra är. Hon har ”finhö” så de andra hänger runtom och naggar hö mellan spjälorna så hon är inte ensam.

Hon ska få antibiotika, Marbocyl, 2 ggr per dag i 14 dagar. Marbocyl är släkt med Baytril. Hon fick den i stället för Baytril eftersom veterinären vill vara säker på att hon får en antibiotika hon inte ätit förut om det är resistenta bakterier hon har. Så ska hon få Metacam en gång om dagen för smärtlindring och det är också antiinflammatoriskt. Och så hoppas vi att detta ska hjälpa henne. För om det inte gör det finns det inte mycket hopp för henne.

Så jag kommer göra ALLT för att hon ska må så bra det bara går där i sjukburen. Hon äter med god aptit, kissar och bajsar som hon ska så det vore tusan om hon ska behöva kasta in handduken pga detta. Hon fyller ju faktiskt år på måndag. 6 hela år. Hon och Lakrits ska ju fira…

Nu när jag sitter och tänker är det massor som faller på plats. Musse har länge varit väldigt ovillig att gå på naket golv. Hela semestern på Gotland var de på köksgolvet och hon höll sig på fleecen nästan hela tiden. Det var så jag trodde hon var rädd att gå på golvet. Troligen var det för att det gjorde mer ont i ryggen då. Tänk att man först i efterhand ska fatta att allt inte handlar om rädsla utan att det faktiskt kan vara något annat fel…

Liten uppdatering dag 3:

Inget speciellt har hänt egentligen. Musse är vid gott mod. När jag kom med frukostgrönsaksskålarna i morse satt hon och tryckte sin nos genom gallret i sin iver att få. Så hon fick ju självklart sin skål först :-) Efter frukost är det medicinering då tar jag upp henne försiktigt så att jag undviker att göra henne illa. Sedan tar jag en av de fina rullarna Anna gjort och lägger henne i den under tiden jag gör rent i hennes ”legor”. Hon rör sig ju ogärna (och ska göra det så lite som möjligt enligt veterinären) så hon ligger och kissar och bajsar på samma fläck. Jag tar på mig gummihandskar och tar en rejäl tuss av höet och halmen som hon legat på och slänger den. Fyller på med nytt fräscht. I natt har hon faktiskt flyttat sig från de blöta ställena under natten. I går var hon kisseblöt varje gång jag lyfte upp henne och jag fick skölja av henne i rent vatten ett par gånger under dagen/kvällen. Men i morse var hon torr och i princip ren så jag bråkade inte med henne. Hon tycker ju inte direkt om att jag tvättar rumpan på henne.

Du kan se alla svar till detta via RSS 2.0 feed. Du kan svara, eller peka tillbaka fran din egen sida.

Svara














Switch to our mobile site