Veterinären – den goda fen?

Dags för ett nytt kapitel i sagan om Snövit…

Om ni minns flyttade Snövit, hennes mamma, Lakrits, hennes moster, Musse och hennes pappa Kola samt brorsan Knäckis.

Redan morgonen därpå var hela gänget hos den goda fen, veterinären.  Nu ska gudarna veta att goda feer inte växer på trän. Några kan dessutom visa sig vara av en sort som inte kan göra små under för andra än hundar och katter, eller hästar och kor. Det finns inte så många som är så goda så de ser alla de stora bekymmer de små djuren kan få. Dessutom syns det inte på utsidan hur goda de är. Just den här veterinären är en god fe, men inte samma som har utfört underverk tidigare för smågrisar från Kringelkroken.

Egentligen är det bara Snövit som ska visas upp, men eftersom hon är blind så får hon ha med sig mamma och moster i transporten så att hon ska känna sig nästan som hemma. Veterinären ger Snövit en spruta Ivomec mot dumma små parasiter som kan äta på henne. Hon får också med sig två doser till som hon ska få i munnen om 10 och 20 dagar när eventuella odjursägg kläcks. Sedan tog den stygga goda fen en pincett och ryckte hårstrån från hennes päls på olika ställen för att skicka till laboratoriet. De ska sedan odla på dessa i två-tre veckor för att se om det växer svamp. De ringer när det är klart.

Kola, som har Knäckis med sig som moraliskt stöd, får visa upp sin klo på  lilltån på vänstra framtassen eftersom den verkar död. Rådet blev att tassikyr skall ske på den som på alla andra klor. Det kan finnas pulpa kvar.

Så åkte de hem till sitt nya hem igen.

Redan nästa dag började Snövit klia sig väldigt mycket. Den som vet säger att det beror på att de små uslingarna som biter kämpar i dödskamp eftersom Snövit hade fått Ivomec. Den som vet talade också om att det vore ju fiffigt om de andra fyra, som Snövit bodde med eller brevid, också fick Ivomec. Annars skulle hon ju bli smittad igen av dem. När Snövit kliade sig ännu mer dag två efter veterinärbesöket, ringde jag till kliniken. Det var en söndag och det var ”vår” veterinär som svarade! Vi pratade en stund och jag berättade om Snövit och hennes problem och hennes kompisar. Eftersom hon känner mig visste hon att jag redan hade vägt dem, så hon frågade efter vikterna och sa att jag kunde komma och hämta Ivomec till de andra under dagen. När vi lite senare stod där vid receptionen berättade jag om hur Snövit ser ut och att det var ringormsprov taget på henne, men jag kände att det kanske inte var hela problemet. Ingen av de andra hade ju det minsta problem med huden eller håret. Då berättade veterinären att man kunde göra en hudbiopsi och få reda på det mesta ända ner på cellnivå. Jag frågade lite hur det gick till och bestämde sedan att kosta på Snövit detta.

En hudbiopsi går till så att flera prover tas från olika ställen på kroppen. Självklart under narkos. Flera från ”sjuka” ställen, men minst ett prov från ett ”friskt” ställe, för jämförelsens skull. Sedan skickas det till ett laboratorium där de kan se det mesta utifrån dessa prover. Det labbet som vår klinik använder ligger i Spanien och har väldigt högt renomé.

På torsdagen efter lämnade jag Snövit i djurklinikens vård på morgonen. Jag brukar alltid lämna med något hemifrån. Något att ligga i eller på och något som jag vet är riktigt gott för just den lilla grisen. Det har med trygghet att göra. (Kajsa fick alltid med sig sin egen vattenskål t ex.) Snövit fick med sig en dödskallegrotta som jag köpt på Eragons en gång som hon tycker riktigt mycket om att ligga i och ett par Critter Berrys samt några bitar gurka i en liten burk.

Till lunch ringde veterinären och berättade att det var klart och att det hade gått bra och att Snövit nästan hade bitit fingret av henne när hon skulle ge henne en Critter Berry, så aptiten var det inget fel på :-) Vi bestämde att jag skulle äta lunch och avsluta ett par saker på jobbet innan jag hämtade henne.

Page 1 of 2 | Next page