Kring Kringelkroken

Det var någon som sa; "Ett kök utan marsvin är tråkigt."

Kvällsgodis med klapp


   Nov 20

Kvällsgodis med klapp

Nästan varje kväll, innan jag släcker lampan, har vi godisstund. Det vet de om, de små :-) Critter Berrys får de varsin. Kajsa tycker inte om det så hon får sin favorit, ärtplättar. Hon får ta själv direkt ur burken. Nu är det så att de andra är väldigt förtjusta i ärtplättar också. Ibland får de någon/några sådana också. Men då delar jag ut. Att ge dem ur burken är en rätt våldsam tillställning. Ska ta en film på det också någon gång. Det kommer visa väldigt orädda och motiverade grisar som stoppar huvudena långt ner i en burk och vägrar ta ut huvudet igen.

Du kan se alla svar till detta via RSS 2.0 feed. Du kan svara, eller peka tillbaka fran din egen sida.

6 kommentarer

  1. Flemming skriver:

    Bra film men framförallt intressant att se Kajsa dricka vatten från fatet…
    Kanske fler marsvinsägare borde ge djuren detta alternativ, eftersom man väldigt ofta hör/läser om uttorkade djur som inte vill eller kanske rent av kan dricka från flaska.
    Tittar man på djurets uppbyggnad, så är det helt klart gjort för ”upptag” från mark och inte hängande över huvudhöjd.
    Vi människor har väldigt svårt att titta upp i taket medan vi skall svälja och evt. är det även så för marsvin…
    Har du/ni märkt om dom andra dricker från fatet eller är det endast Kajsa som gör det ?
    Förbrukning av vatten är kanske lite svårt att uppskatta, då pälsen förmodligen tar upp en del av vattnet, men mellan tummen och pekfingret, går det åt mer vatten från fatet (per individ) eller är flaskan den stora vattenkällan ?
    Smutsar marsvinen ner vattnet på fatet eller har dom lärt sig att det skall drickas ?
    Hur ofta måste du/ni byta vattnet ?

    Flemming

    • Camilla skriver:

      Jag har alltid båda alternativen eftersom när Kajsa kom till oss och inte satt i min flock ännu upptäckte vi att hon misshandlade vattenflaskan å det grövsta. Så fort den var fylld bet hon tag i den och ruskade den våldsamt om och om igen så vattnet flög. Hon kunde tömma den på ett par timmar. Det lät något fruktansvärt och både hon och burbottnen blev sjöblöta och på nätterna övervägde vi till sist att ta bort vattenflaskan för att få sova. Lösningen blev att sätta dit en skål. Kajsa blev väldigt tacksam. Jag tror inte hon hade använt en flaska tidigare. Jag har haft både skål och flaska till min flock hela tiden eftersom jag tycker att det är bra om de kan dricka ur båda varianterna. Man vet inte vilka situationer man kan hamna i.

      Av mina fem dricker Kajsa nästan uteslutande ur skål. (Hon har med tiden lärt sig hantera flaska också, men föredrar skål.) Stumpan dricker gärna ur skålen, men använder flaskan om den är närmast. Niña kan dricka ur skål, men föredrar flaskan. Tomas har jag sett sveper förbi med nosen i vattenskålen, men jag vet inte om han fattar hur man dricker ur skål. Maritza har jag aldrig sett försöka dricka ur skålen.

      Jag har ingen uppfattning om hur mycket varje individ dricker eftersom det påverkas av hur mycket vätska de har fått i sig via t ex grönsakerna. Enligt min veterinär så har en undersökning visat att marsvin och kaniner som dricker ur skål har en tendens att dricka mer vatten, vilket är bra.

      Jag byter vatten när jag tycker det behövs. Oftast blir det naturligt morgon och kväll, när jag ändå ger dem hö, grönsaker eller klapp och pyssel. De smutsar inte ner vattnet medvetet. Vad som händer är oftast att det har fallit i några höstrån när jag fyller på höet. Är det nybytt och spånet inte är hoppackat så hamnar det spån i vattnet när de joggar förbi. Någon enstaka gång har det seglat en plopp i vattnet. Då har Kajsa haft den under tassen när hon klivit upp på kanten för att dricka.

      Min erfarenhet är att skålens utformning har stor betydelse för att det ska fungera bra. Den ska raka, lite högre kanter så att det inte sprätter in spån så lätt. En tung botten så att den inte välter om de sätter framtassarna på kanten som man ser att Kajsa gör. Just den skålen som Kajsa använder på filmen är min favorit. Den har en oglaserad kant överst vilket gör att halkrisken blir mindre. Tyvärr har jag bara den och kan inte minnas var jag köpt den.

      //Camilla

      • Flemming skriver:

        Jag gillar din inställning att det skall vara både flaska och skål, för vem vet vad som händer med skålen när man är borta under dagen och då kan det bli helt fel…
        Tänkte att Kajsa har problem med sin artros men hon böjer huvudet utan större problem och då kan det knappast vara det…
        Kanske är det så enkelt att fina damer dricker från skål och inte flaska…
        ”Enligt min veterinär så har en undersökning visat att marsvin och kaniner som dricker ur skål har en tendens att dricka mer vatten, vilket är bra”.
        Den här texten och undersökningen/uppfattningen borde nog spridas i vidare kretsar för mat kan man leva utan ett tag men inte vätska, visserligen gäller det människor men jag förmodar att även djur har denna prioritetsordning.
        Har du någon länk till undersökningen ?
        Dom verkar vara väldigt väluppfostrade, eftersom dom inte smutsar ner vattnet i skålen och det lilla som nu hamnar där är definitivt förlåtligt…

        Jag ger fem marsvintassar för ditt/erat engagemang i djurens liv och leverne !

        Önskar Kajsa ett snabbt tillfrisknande och skänker henne en extra tanke nu på fredag!

        • Camilla skriver:

          För säkerhet skull och för deras bekvämlighet har de två flaskor och två skålar i hagen…

          Kajsa har artros i bakbenen, men eftersom hon får lite smärtstillande så rör hon sig i princip obehindrat. Det är ju bäst om de rör sig. Artosen hålls tillbaka av det.

          Undersökningen om flaska vs. skål ska jag fråga veterinären om hon kan erinra sig var hon såg den.

          Jag tror inte det är uppfostran utan självbevarelsedrift som gör att de inte smutsar ner vattnet. Det är ju vatten de dricker… Sedan är ju kanterna så höga så att det krävs en del ansträngning för att lyckas skräpa ner det.

          Kajsa låter hälsa att teorin om att damer helst dricker ur skål är väldigt nära sanningen :-)

  2. Stumpan fick inget! Hon ringde mig och sa det!

  3. Lisa skriver:

    Oj oj Stumpan, all den uppvisning av din allmänna snygghet men ändå får du bara 1 Critter Berry? Sookie tycker att du har det lika hårt som henne, hon balanserar, springer och till dessutom stampar på mattes fötter men inte ens det ger en extra godbit!

    Torkade ärtor är sjukt uppskattade här, alla är helt tokiga i dem.

Svara














Switch to our mobile site