Kring Kringelkroken

Det var någon som sa; "Ett kök utan marsvin är tråkigt."

Ära vare gud i höjden! Detta har jag gjort i slöjden…


   Okt 03

Ära vare gud i höjden! Detta har jag gjort i slöjden…

Under sommaren släpade jag med mig min symaskin till Gotland med tanken om att jag, äntligen, skulle få tummen ur och sy lite efter de sömnadsbeskrivningar som Bosse och brudarnas matte, Petra, tipsade om för ett tag sedan.

Jag har sparat länken på min hemsida översatt med Google Translator eftersom sidan är på tyska. Jag kan inte ens andas på tyska… Men även med Google Translator är beskrivningen en utmaning att förstå. Bilderna i beskrivningarna är räddningen. Titta efter får ni se. Jag tror att en person som kan tyska får sig rätt många goda skratt när de ser översättningen. Jag har bitvis frustat av skratt. Svenskan blir intressant att läsa, kan man säga…

Efter en del svett, förtvivlade skratt men dock inga tårar, fick jag ihop mitt första (och andra) alster:

Den till vänster är min första. Den till höger försökte jag göra bättre. Det gör jag inte om...

Nummer två försökte jag ”förstärka” så att den lättare står upprätt med skumgummi i två sidor. Det var säkert smart i teorin, men i praktiken var det inte ens kul att få ihop den. Skumgummit stretade emot så det knappt gick. Jag rekommenderar det inte. Jag gjorde en tredje enligt originalbeskrivningen.

Tredje grottan

Däremellan har det blivit lite myskorgar

Första korgen

Andra korgen

Tredje korgen

Ännu fler korgar

Och jag provade på att göra myspåsar

Första påsen blev inte så spänstig.

Men den går att använda. Tittar man noga efter så finns det någon där...

Andra påsen blev lite bättre

Den tredje blev jag riktigt nöjd med

Jag har också gjort en tygtunnel av en så hiskelig mix av mönster och färger så jag trodde grisarna skulle fly den. Jag har nämligen hört att de ser färger. Men den är väldigt poppis. De har ingen estetisk känsla alls uppenbarligen :-)

Jag fick en hel del skumgummi över efter mitt förstärkningsexperiment. Man köpte den nämligen i färdiga sjok. Funderade ett tag på vad jag skulle göra med den. Men nu är det snart slut. Jag har gjort ”madrasser” med avtagbart fleeceöverdrag till de annars väldigt halkiga plasttransportburarna. Fleeceöverdragen har jag gjort lite överdimensionerade så att jag kan få in plastad frotté och zorb (ett uppsugande material) mellan skumgummit och fleecen. Det håller transportburen frächare under längre resor.

Det ÄR roligt att sy. Bara symaskinen står framme och man har tillgång till plats så går det rätt snabbt när man väl kommer igång. Med ett undantag. Myskub-grottorna. De är oerhört uppskattade, men en sådan tar en dag att tillverka. Har man gjort en sådan tillverkar man glatt ett antal påsar, korgar och tunnlar som avstressarterapi. Petra som gjorde massor med myskorgar som hon skänkte till Eragons för försäljning gjorde en fantastisk insats. Det förstår man när man har suttit och knåpat ihop några själv.

Tips till er som funderar på att försöka er på att tillverka något av det själv; Gör mallar i styvt papper. Det tjänar ni massor med tid och nerver på och de är återanvändningsbara. Myskuberna består av sex fyrkanter 32 x 32 cm vanligt tyg, alla fodrade med vadd, och sex fyrkanter 30 x 30 cm fleecetyg, alla utom en fodrade med vadd. Jag gjorde en pappfyrkant som är 32 x 32 cm och en som är 30 x 30 cm. När man klipper 23 fyrkanter är de ovärderliga.

Myspåsarna vill de att man gör två påsar som man sedan trär i varandra. Men då faller innerpåsen ihop om man inte särskilt fäster hörnen mot ytterpåsen. Där har jag gjort en modifiering när jag gjorde tredje påsen. Det var det som gjorde den så bra, tycker jag. När det var dags att sy ihop bottnen la jag ihop båda påsarna med varandra och sydde ihop bottnen på dem samtidigt med en söm. Sedan vrängde jag ytterpåsen runt innerpåsen innan jag rullade kanten på innerpåsen och fäste den i ytterpåsen. Då sitter bottnarna ihop redan från början och innerpåsen håller sig på plats. Litet svårt att förklara med ord men när man kommer dit själv i beskrivningen så förstår man.

Jag kan göra förklarande bildserier/filmer och lägga ut. Det gör jag bara på begäran ;-) om någon verkligen vill försöka sig på att snickra ihop egna mysprylar till grisarna. Men då gör jag det gärna, för det är de värda, våra små.

Du kan se alla svar till detta via RSS 2.0 feed. Du kan svara, eller peka tillbaka fran din egen sida.

6 kommentarer

 1. Lisa skriver:

  Men vilka fina!

  Jag har varit sugen på att göra grottorna själv men också haft svårt att förstå beskrivningarna trots översättningen.
  Man kanske ska våga prova på ändå…

 2. Maria skriver:

  Vilka jättefina mysgrejer! :-) Gillar särskilt påsarna !

 3. Eleni skriver:

  Men så kreativ du varit!! Jag är helimpad, ser ju kanonfina ut!

 4. Petra skriver:

  Det är skitsvårt att sy i skumgummi!!! Snygga alster!

 5. Susanne skriver:

  Kanon fina ju!!! Jag tycker du är modig som ger dig på så många modeller på samma gång med ! Jag har ingen lust att försöka med fler myskorgar för de 2 jag har gjort har jag fått sdy om , om, om….
  Så jag håller mig till tunnel och pads och myspåsar. Ja- kanon bra tips om att sy ihop bottnen på myspåsen innan man vränger ut och in på den och avslutar.
  Tackar för det tipset.
  Mys kuben ser fantastisk ut ! Här visslar Wilma avundjukt…

  Så kul att se vad du har gjort !!!

Svara


Switch to our mobile site