Kring Kringelkroken

Det var någon som sa; "Ett kök utan marsvin är tråkigt."

Hela alfabetet


   Feb 06

Hela alfabetet

Det har uppstått oroligheter i flocken. Stumpan har fått fnatt, eller nåt. Vi vet ju att hon, om hon var människa, skulle vara diagnostiserad alla bokstäver i alfabetet och några krylliska, arabiska och asiatiska därtill. Alltså totalt oberäknelig. Men det är hennes charm tycker vi tvåbeningar. Niña har lärt sig att leva med det genom att helt enkelt ignorera henne när hon får för sig att hon är marsvinens diktator på jorden men stackars Tomas, som har pressen på sig att vara mannen i vår flock, han har stora problem just nu. Han kan liksom inte ignorera att Stumpan försöker bestiga honom, kaxar mot honom så fort han rör sig och till och med har bitit honom i ryggslutet, upptäckte jag nyss. Nu är vår Tomas för snäll för han gör liksom inget riktigt motstånd. Han försöker sätta emot, men det har hittills slutat med att han springer för livet och Stumpan springer efter.


Stumpan (blanksvart) hotar Tomas (mattsvart) och Niña (brunvit) kommer emellan och får en släng av sleven hon också :-(

Det här har pågått några dagar nu, så det har inte varit så hela tiden, och jag försöker förtvivlat komma på hur det kan komma sig och vad jag kan göra åt det.

Innan Tomas kom in i vårt liv så var Niña nummer ett i flocken, även om Stumpan inte riktigt fattade det alltid. Men Niña har som sagt ignorerat henne och det har gått bra. När Tomas sen anlände blev ju han den givne ettan. Niña var inte så förtjust i det, men hon accepterade läget. Tyvärr tror jag att eftersom Stumpan var mer framåt och blev mer kompis med Tomas så blev Niña nummer sist och Stumpan alltså ett steg över henne och det verkar ha stigit henne åt huvudet. Häromdagen när jag hade gett dom frukost så hörde jag att ett av marsvinen riktigt skrek uppe i nattaburen. Jag rusade upp för trappan och fann Niña upptryckt i ett hörn tjutande. Tomas och Stumpan slogs ordentligt. Jag gjorde då så att jag tog ner dom alla tre till köket så att dom skulle ha mer yta att göra upp på och Niña skulle slippa sitta emellan. Sedan dess så har dom inte varit i nattaburen. Dom får sova i köket eftersom så fort Stumpan och Tomas kommer för nära varandra så börjar styrkeproven. Just nu sover dom i varsitt hörn i köket och det känns inte bra.

Jag har funderat på om jag kan göra något, men kommer inte på något riktigt bra. Det är helt klart Stumpan som är problemet. Jag satte tillfälligt Stumpan i ”husarrest” i går och över natten till i dag, i en valphage som jag använde när brorsans marsvin var gäster hos oss i julas. Den står placerad på köksgolvet så hon inte ska vara isolerad från dom andra men ändå inte kunna ge sig på Tomas. Friden lade sig i köket. Tomas och Niña interagerade jättebra med varandra och Stumpan verkade tycka det var rätt skönt att slippa jaga Tomas :-( Men så fort jag släppte ut henne i morse så började det om, det blev nästan värre. Hon utmanar både Tomas och Niña. Hon smyger på dom och genskjuter dom för att dom inte ska kunna runda henne. Niña lägger sig platt eller tjuter och Tomas flyr för livet. Så fort någon springer så springer Stumpan efter och försöker bita dom i rumpan. Det verkar som om det är tvångsmässigt för henne att jaga dom som springer. Jag upptäckte iofs att Stumpan lugnar ner sig ibland och försöker närma sig Tomas på ett bra sätt, men Tomas är numera så uppskrämd av henne så han kastar sig iväg så fort han ser henne och då måste ju Stumpan jaga efter… Så här kan vi ju inte ha det. Stumpan kan ju inte vara instängd hela tiden.

Har någon därute idéer och gärna erfarenheter av liknande så är jag idel öra. Spontant känns det som om Stumpan skulle behöva sättas på plats rejält och Tomas skulle behöva en massa självförtroende. Niña behöver bara semester. Hade inte Irene haft semester skulle jag satt mig på tåget direkt och anlitat henne som problemlösare.

Du kan se alla svar till detta via RSS 2.0 feed. Du kan svara, eller peka tillbaka fran din egen sida.

9 kommentarer

  1. Merlins matte skriver:

    Hejsan!
    Har läst bloggen och ser att det är problem med gänget.
    Det jag reagerar på är att de har en liten bur att röra sig på.
    Det finns ingen stans att gå undan och gömställena är få.
    Finns det möjlighet till att fixa större bur?
    Fler gömställen?
    Om inte annat tills Irene kommer hem.
    Hon är ju expert på att lösa flockproblem ^^

    Önskar lycka till till gänget
    kram

  2. Susanna skriver:

    Hej, det ser ju riktigt ruskigt ut och inte så kul när de inte kan komma undan från varandra riktigt. Jag hade som Merlins matte skrev sett till att de har ordentligt med utrymme. Vissa lugnar sig också när de får fler att bekanta sig med en period. Så att de inte alltid är samma individer som möts, det blir samma procedur och det hela blir en ond cirkel. Hade gärna hjälpt dig med mina 7 brudar men kanske är lite långt till skåne? ;)

  3. Eleni skriver:

    Jag är ju ingen flockexpert men jag håller nog med Merlins matte, en större bur kanske skulle underlätta, typ en bokhylla man lägger ner eller liknande. Lycka till med tjaffslimporna det ska nog ordna sig.

  4. Camilla skriver:

    Hej alla ni som svarat, och tack för förslagen.

    Det där med större bur kan jag hålla med om. I alla fall när dom inte är sams. Jag köpte den största buren jag har kunde finna, 140 x 80, när vi blev med marsvin för några år sedan. Det har inte varit något problem den senaste 1,5 månaden att vara tre i den på nätterna. Men något har uppenbarligen hänt som gör att vi får tänka till.

    På dagarna är dom alltid fria på köksgolvet. Det är öppet till resten av huset, men dom håller sig i köket som är cirka 35 kvm. Eftersom det är så oroligt har dom inte varit i nattaburen de senaste dygnen. Dom övernattar i köket numera, som jag skriver i mitt inlägg.

    Tyvärr har det inte blivit speciellt mycket bättre av det. Stumpan jagar fortfarande Tomas och kommer Niña ivägen, jagar hon henne också. Har jag dom under uppsikt så kan jag säga ifrån till Stumpan, då slutar hon, men vänder jag ryggen till så börjar hon igen. Rena treårstrotsen.

    Säg mig, hur ”uppfostrar” man ett trotsigt marsvin?? Finns det böcker om sånt?

  5. Susanna skriver:

    Har du läst om flockproblem på eragons hemsida? Där står nog en del du kan prova. Annars är det nog bara att vänta tills Irene kommer tillbaka. Hoppas det blir bättre! :)

  6. Marie skriver:

    Jag hade också problem med min minflock mycket på grund av rivjärnet Linnea och att min kastrat, Kola, hade lite dåligt självförtroende för stunden. De fick åka till Irene i två och en halv vecka på marsvinsterapi och allt har varit harmoniskt sedan dess. Enda oron är när någon av tjejerna brunstar :-) (Hera försker rida på Kola dygnet runt just nu).

    Låt dem har tillgång till köket dygnet runt som de redan har fram tills Irene kommer hem så skall du se att det fixar sig.

    http://dumlekola.bloggagratis.se/2010/12/12/4127900-lagesrapport/

  7. Anna skriver:

    Tack för tröstande ord!

  8. Marsvinsliv skriver:

    Mina slogs ju oxå för ett tag sen. Verkade vara brunst relaterat i vårat fall.
    jag försökte aktivera dom så mycket jag kunde. Detta så dom skulle bli trötta och distraherade. Trix och godisboll bla.
    Stor yta men inte för stor så att dom kan undvika varandra för mycket. Mycket hus och saker att gömma sig i. filtar och tunnlar mm.
    Vill du ha din bur men göra den större så kan man koppla ihop den med en till el göra en hage ihop med kompostgaller och vax duk i botten.
    Kanske till lite hjälp??

  9. Linnea Frisk skriver:

    Jag hoppas verkligen att det blir bättre!!

Svara














Switch to our mobile site